Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

ΣΟΦΙΑ 05-03 ΕΩΣ 09-03-2019

Τρίτη 05/03

Ξημέρωμα από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου
Πρωινό στο ξενοδοχείο
 Την Τρίτη 05 Μαρτίου 2019, το πρόγραμμα περιείχε καλωσόρισμα στο σχολείο υποδοχής και ξενάγηση εκεί. Η υποδοχή από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου ήταν θερμή και προμήνυε όσα όμορφα θα ακολουθούσαν τις επόμενες μέρες!  


Παιδιά ντυμένα  με τις παραδοσιακές στολές μας υποδέχτηκαν με  ψωμί και  κύμινο. Ταυτοχρονα έδωσαν σε όλους από ένα «Baba Marta», τους δικούς τους Μάρτηδες.

Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Γνωριμία με τους συναδέλφους των άλλων χωρών.


Μετά το μεσημεριανό φαγητό, στην καντίνα του σχολείου, ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας των μαθητών και κατασκευή poster από μεικτές ομάδες παιδιών.



Το απόγευμα ακολούθησε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου, όπου οι μαθητές της Βουλγαρίας παρουσιάσανε τραγούδια και χορούς της πατρίδας τους. 


Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο με εδέσματα από κάθε χώρα. 



Τετάρτη 06/03


Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σόφιας. Το κτήριο του μουσείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 70 και αποτελούσε την κατοικία των αρχηγών του κράτους. Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος των ελληνικών εκθεμάτων και η Βουλγάρικη λαογραφία.



Έπειτα ακολουθήσε επίσκεψη στη βουλγάρικη ορθόδοξη εκκλησία Boyana με τις αξιόλογες τοιχογραφίες.


Το απόγευμα επιστρέψαμε στο χώρο του σχολείου όπου οι μαθητές παρουσίασαν τη χώρα τους κατασκευάζοντας αφίσες.


Πέμπτη 07/03

Εξόρμηση στη Φιλιππούπολη. Ξενάγηση στη γραφική  παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια και την καταπληκτική αρχιτεκτονική των σπιτιών!!!!
Θαυμάσαμε την πόλη από ψηλά και επισκεφτήκαμε το ρωμαικό θέατρο.






Παρασκευή 08/03

Η μέρα ξεκινάει με παρακολούθηση βιντεοπροβολής για τη γλαγολιτική γραφή. Στη συνέχεια παιδιά και καθηγητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν σελιδοδείκτες ώστε να εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο είδος γραφής. Ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του προγράμματος από τους μαθητές των σχολείων.



Μετά το γεύμα στην τραπεζαρία του σχολείου, ακολούθησε η αποχαιρετιστήρια συνάντηση με όλους τους συμμετέχοντες από την Διευθύντρια του σχολείου. Μαθητές και καθηγητές παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα και βεβαιώσεις συμμετοχής.


Με τη λήξη των επίσημων δραστηριοτήτων του προγράμματος και φτάνοντας στο ξενοδοχείο έγινε η αποτίμηση των εμπειριών και η αξιολόγηση του προγράμματος από την ελληνική αποστολή. Τα παιδιά μπόρεσαν να εκφράσουν τα συναισθήματα και της απόψεις τους από την όλη εμπειρία του ταξιδιού.
Το βράδυ μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε τη νυχτερινή ζωή της Σόφιας. Οι Βούλγαροι μαθητές μας ξενάγησαν στα πιο πολυσύχναστα και φημισμένα μέρη της πόλης. Οι πλανόδιοι μουσικοί μας έδωσαν την αφορμή να ξεσηκώσουμε το πλήθος με τους χορούς και τα τραγούδια μας. Μαζί με την τσέχικη αποστολή και τα παιδιά από τη Βουλγαρία είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά απολαμβάνοντας το αναψυκτικό  μας σε ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης. Τα παιδιά δεθήκανε μεταξύ τους και μια φιλία άρχισε να αναπτύσσεται. 





Σάββατο 09/03
Η μέρα περιείχε ξενάγηση στα αξιοθέατα της Σόφιας. Επισκεφτήκαμε το ξακουστό πανεπιστήμιο της Σόφιας και είχαμε τη δυνατότητα να να περιηγηθούμε στους χώρους του. Θαυμάσαμε το τεράστιο βιτρό με τον Κύριλλο και Μεθόδιο, το παλιό αμφιθέατρο και τη περίφημη κυκλική βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της.


Περάσαμε από τη Εθνική Βιβλιοθήκη  και φωτογραφηθήκαμε στο άγαλμα των Αγίων Κύριλλου  και Μεθόδιου. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και τη ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολαόυ. Ακολούθησε γεύμα κατ΄ ιδίων και συνεχίσαμε με την επίσκεψη της ροτόντας και την αλλαγή φρουράς. Το απόγευμα είχαμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στην αγορά, να πάρουμε αναμνηστικά δώρα και οι καθηγήτριες από τη Βουλγαρία μας κέρασαν καφέ και γλυκό. 


Η ημέρα τελειώνει με μια όμορφη ελληνική βραδιά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Όλες οι αποστολές περάσανε όμορφα με πολύ χορό,  τραγούδι και γνήσιο ελληνικό κέφι!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου